Αρχή

Χάρης Τσέβης _TRAVELLINK PROJECT

 Πως βλέπεις τη γραφιστική στην Ελλάδα; Μίλησέ μας για το αγαπημένο σου project.Η γραφιστική στην Ελλάδα είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Κι αυτό μοιάζει οξύμωρο μιάς και η χώρα είναι επί τόσα χρόνια σε μια ελεύθερη πτώση. Τo design αναπτύσσεται μαζί με την οικονομία και την παραγωγή. Το πώς καταφέραμε κι αναπτύξαμε στη χώρα μας τόσο υψηλής ποιότητας design χωρίς βιομηχανική βάση είναι ακόμη δύσκολο να εξηγηθεί απλά. Ίσως να βοηθάει η εμμονή των Ελλήνων για την παιδεία και η διαρκής τους σχέση με τον πολιτισμό.
Δυστυχώς όμως όσο η βάση λείπει τόσο το φαινόμενο τείνει να περιοριστεί. Φοβάμαι πως παρότι οι εξαιρέσεις είναι πάντα εδώ και πολύ φωτεινές, ο κανόνας αρχίζει να δοκιμάζεται σοβαρά.
Σε όλο αυτό το δυσμενές περιβάλλον όμως γίνονται ακόμη τόσα και τόσα. Υπάρχει πολύ κέφι σε συναδέλφους κι ομάδες, οι οποίοι πεισματικά παράγουν, εκφράζονται και συχνά λάμπουν.

Eίναι τόσο δύσκολο να επιλέξει κανείς το αγαπημένο του project. Αγαπώ τόσα πολλά για τόσο διαφορετικούς λόγους. Ίσως τα πιο αγαπημένα βέβαια να είναι εκείνα με τα οποία συνδέεσαι προσωπικά ή και βιοματικά.
Η σειρά πορτραίτων του Steve Jobs είναι για μένα πάντα ένα σημείο αναφοράς. Τον παρακολουθούσα από τα 80s. Μελετούσα τη σκέψη του από τότε που ενδιέφερε ελάχιστους ακόμη. Πέρασα πάρα πολλά χρόνια με το να τον αναλύω και να μαθαίνω από όσα έκανε. Ήταν 30 χρόνια; Ποιός ξέρει;… Δεν ξέρω πόσα θέματα θα μπορούσε να βρει κανείς που να τους αφιερώσει 30 χρόνια σε μια ζωή.

Είναι τα ταξίδια μια μορφή έμπνευσης για τη δουλειά σου; Αν ναι, τι κάνεις σε ένα ταξίδι για αντλήσεις έμπνευση;Μου αρέσει τόσο η φράση πως “ο προορισμός κάποιου δεν είναι ένα μέρος, αλλά ένας νέος τρόπος να βλέπει τα πράγματα», που έλεγε ο Henry Miller.
Τα ταξίδια είναι για μένα αυτό ακριβώς. Μια προσπάθεια να ανοίξω τον εαυτό μου. Να τον μεγαλώσω και να τον μικρύνω. Να δω πίσω από τις προκαταλήψεις και τους περιορισμούς μου.
Και ο πατέρας μου μου έλεγε από μικρός πως «ένα ταξίδι είναι μια ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια». Δεν είναι δυνατόν σε ένα δημιουργικό άνθρωπο να διαβάσει μια εγκυκλοπαίδεια και μετά να μην είναι γεμάτος ιδέες. Γεμάτος από μέρη, εικόνες, απόψεις, φράσεις και κάθε άλλη ιδέα που μπορεί να πάρει τη μορφή τέχνης.

 

Είμαι ένας visual designer που σπούδασε στην Αθήνα και το Μιλάνο και του αρέσει να λέει πως ζει στην ηλιόλουστη πλευρά του πλανήτη. Μέχρι πριν ένα χρόνο αυτή ήταν η Ελλάδα και σήμερα είναι η Πάφος της Κύπρου. Αγαπώ πολύ τη θάλασσα και τον ήλιο, τα οποία βρίσκω πως είναι περίπου ό,τι και η τροφή για μένα. Τα χρειάζομαι στην καθημερινότητά μου για να είμαι χαρούμενος και να δημιουργώ.
Εργάζομαι πολύ και προσπαθώ να το κάνω για project που με ενδιαφέρουν και μόνο. Φυσικά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο αλλά τα τελευταία χρόνια το καταφέρνω. Έτσι η μέρα μου είναι όσο ηλιόλουστη θα ήθελα.
Έχω αποφασίσει εδώ και πολλά πολλά χρόνια πως η Ελληνική αγορά δεν μπορεί να με ζήσει κι έχω ανοικτεί στο εξωτερικό. Ουσιαστικά έχω ακολουθήσει την πανάρχαια Ελληνική τάση της φυγής και της εξωστρέφειας. Αυτής που γεννάει και το υπέροχο γλυκόπικρο αίσθημα του νόστου.

 

Δουλειές του Χάρη Τσέβη μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.behance.net/tsevis

Ο Χάρης Τσέβης συμμετέχει με αφίσα του στο Travellink Project έχοντας επιλέξει την αγαπημένη του πόλη.
Εγκαίνια έκθεσης: 26.05.17
Διάρκεια Έκθεσης: 26.05.17-01.05.17
Χώρος: metamatic:taf, Νορμανού 5, Μοναστηράκι