Αρχή

Πανευρωπαϊκή διάκριση σε ελληνικά infographics

norman ΕΠΕΝΔΥΣΗ

Η εφημερίδα “Επένδυση” διακρίθηκε με το κορυφαίο βραβείο στην κατηγορία “infographics” των 17ων πανευρωπαϊκών Βραβείων Εφημερίδων, ανάμεσα σε 196 εφημερίδες που συμμετείχαν, προερχόμενες από 26 διαφορετικές χώρες, και η Ζωή Κατσιγιάννη ήταν μόνη ελληνίδα σχεδιάστρια που βραβεύτηκε για δύο γραφήματά της (το ένα από την προηγούμενη συνεργασία της με την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ.
Το infographic της Επένδυσης απεικονίζει το θέμα της επαγγελματικής μετανάστευσης, καθώς η Ζωή με περίτεχνο τρόπο, δημοσιογραφική προσέγγιση και δημιουργική πινελιά δημιούργησε ενα γράφημα σε ολόκληρο δισέλιδο. Να σημειώσουμε πως ο θεσμός των European Newspaper Awards βραβεύει τις δουελειές που υλοποιούνται από τους γραφίστες στις εφημερίδες με άξονα την δημοσιογραφική απόδοση περισσότερο και κατά δεύτερο ρόλο το ντιζάιν.
Η Ζωή Κατσιγιάννη, με πλούσια και σημαντική εμπειρία στον σχεδιασμό της εφημερίδας όπου εργάζεται τα τελευταία 27 χρόνια, είχε ένα σπουδαίο αβαντάζ: τη μεταπήδησή της στον τομέα των γραφημάτων και την παράλληλη μαθήτευση δίπλα σε Ισπανούς σχεδιαστές της INOVATION την εποχή του επανασχεδιασμού του Ελεύθερου Τύπου, και κατάφερε μόνη της να διατηρήσει το στυλ των Ισπανών, να το επιβάλει και να διαμορφώσει μια καινούργια γραμμή σχεδιασμού infographics, κάνοντας τη δική της «σχολή», με εξαιρετικές δουλειές.

Η τεχνοτροπία της στην δημιουργία γραφημάτων εμπεριέχει ζωντάνεια σχεδιασμού, αρκετό χρώμα, συχνή χρήση εικονογραμμάτων, εικονογράφιση εννοιών, άριστη χρήση της τυπογραφίας και επιμονή στην ανάδειξη της είδησης χωρίς εντυπωσιασμό και εφέ.

Η δράση της όμως δεν σταματάει μόνο στον σχεδιασμό. Διδάσκει γραφιστική, μετέχει σε ημερίδες για τα infogrpahics σε Σχολές, Πανεπιστήμια και συμμετέχει στην ομάδα των greekinfographics με σχεδιαστική παρουσία εντός και εκτός συνόρων. Τα βασικά χαρακτηριστικά της που την καθιερώνουν είναι η ελευθερία στον σχεδιασμό και ο σεβασμός στη δημοσιογραφία, ένα μείγμα ιδανικό για τη δημιουργία γραφημάτων.