Αρχή

Η δεύτερη οικογένεια μας

Λένε ότι αν κάποιος καταφέρει να εργάζεται σε κάτι που αγαπά είναι τυχερός. Όσοι εργαζόμαστε στη Βακαλό δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας απλώς τυχερούς. Η Σχολή για εμάς είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Είναι η δεύτερη οικογένειά μας. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, γιατί μας δίνεται η ευκαιρία, στον καθένα από την πλευρά του, να ανακαλύπτουμε, να αναδεικνύουμε και να υποστηρίζουμε τα ταλέντα των νέων ανθρώπων που μας εμπιστεύονται, να τους βοηθούμε να τα καλλιεργήσουν στο έπακρο, να πιστέψουν στον εαυτό τους, και να ξεχωρίσουν ανάμεσα στους καλύτερους designers εντός και εκτός Ελλάδας.
Αυτό είναι το όραμά μας – το όραμα της Βακαλό.

 

Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΑΚΑΛΟ
Πιστεύουμε σε μια συνολική παιδεία. Οραματιστήκαμε και σχεδιάσαμε ένα πρωτότυπο πρόγραμμα, με σοβαρό καλλιτεχνικό και θεωρητικό υπόβαθρο, όχι «εμπορικό», ένα πρόγραμμα που δίνει ιδιαίτερη σημασία στον πειραματισμό και την έρευνα, και πριμοδοτεί την πνευματική εγρήγορση και τη μόρφωση. Οι σπουδαστές μας αναδεικνύουν τη δημιουργικότητά τους και αναπτύσσουν ελεύθερα τις ιδέες τους. Μαθαίνουν να σκέφτονται προτού σχεδιάσουν, και αποκτούν μια σφαιρική εικόνα για τον κόσμο του Design και της τέχνης. Εκπαιδεύονται πώς να οργανώνουν και να διαχειρίζονται το χρόνο τους ώστε να αποδίδουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους, και συνηθίζουν να συνδυάζουν γνώσεις από πολλούς διαφορετικούς τομείς.
Είναι υπέροχο να βλέπουμε τις ιδέες των νέων ανθρώπων, την ξεχωριστή ποιότητα και το ταλέντο καθενός, να περνούν στο χαρτί ή στην οθόνη του υπολογιστή, και να καταλήγουν σε πρωτότυπα έργα. Και είναι αυτά τα έργα, δημιουργημένα σε ένα καθεστώς ελευθερίας και γνώσης που αποτελούν τα τελικά πορτφόλιο, τους φακέλους εργασιών, που είναι η εικόνα τους στην αγορά εργασίας – μια εικόνα που δεν υπολείπεται σε τίποτε σε σχέση με αποφοίτους ξένων πανεπιστημίων, ακόμη και φημισμένων. Και αυτό δεν το λέμε εμείς…

 

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ
Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, εμείς έχουμε δεσμευτεί να μην κάνουμε κανένα συμβιβασμό στην ποιότητα των σπουδών που προσφέρουμε με τόση επιτυχία εδώ και εξήντα χρόνια. Αντίθετα, επιδιώκουμε να τις ενδυναμώνουμε με καινούργια μαθήματα, νέες τεχνολογίες και παράλληλες δράσεις. Επανεξετάζουμε συνεχώς τα θέματα των εργασιών που περιλαμβάνονται στα προγράμματά μας και τα εξελίσσουμε έτσι ώστε οι απόφοιτοί μας να έχουν τα κατάλληλα εφόδια που θα τους κάνουν να ξεχωρίσουν σε κάθε αγορά εργασίας ή ακαδημαϊκό περιβάλλον. Όμως καθοριστικό ρόλο παίζει και το ότι επιλέγουμε προσεκτικά τους σπουδαστές μας. Αναγνωρίζουμε το πάθος και το ταλέντο και διαβλέπουμε εκείνη την κλίση που, με τη σωστή καθοδήγηση, θα τους επιτρέψει να εξελιχθούν στους καλύτερους και πιο περιζήτητους designers. Με άλλα λόγια, επενδύουμε αποκλειστικά στο μέλλον των σπουδαστών μας, και αυτό είναι το κέρδος μας.
Είμαστε πάντα πρόθυμοι να μιλήσουμε προσωπικά με κάθε νέο άνθρωπο που απευθύνεται σε εμάς, και να τον βοηθήσουμε στο ξεκαθάρισμα των σκέψεών του, ώστε να ενταχθεί στην οικογένειά μας όσο γίνεται πιο συνειδητά, ή να τον συμβουλέψουμε ακόμη και στην περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι ο προσωπικός του δρόμος δεν περνάει από τη Βακαλό. Άλλωστε η Σχολή μας χαίρει μιας ξεχωριστής αυτονομίας. Δεν ανήκουμε σε κάποιο ξένο fund ούτε παρέχουμε προγράμματα franchise, επομένως δεν έχουμε να λογοδοτήσουμε σε επιχειρηματίες που μετρούν πρώτα το οικονομικό όφελος και μετά οτιδήποτε άλλο.

 

Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ
Η Βακαλό είναι η πρώτη σχολή Design στην Ελλάδα. Το ζήτημα όμως δεν είναι η «πρωτιά», αλλά το ότι η Βακαλό έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού Design. Με σαφείς επιρροές από τις ιδέες του μοντερνισμού και του Μπαουχάουζ, επαναθεμελίωσε τις εφαρμοσμένες τέχνες πάνω σε νέες βάσεις και έθεσε τα πρότυπα και τα κριτήριά τους στην Ελλάδα, ενώ οι αρχές και οι αξίες των ιδρυτών της, κυρίως της Ελένης και του Γιώργου Βακαλό, ανθρώπων έτσι κι αλλιώς της τέχνης και του πνεύματος, διαφυλάχτηκαν από τους συνεχιστές τους, τον Δανιήλ Γουναρίδη και τον Τίμο Μίσιο, και αποτέλεσαν το επίκεντρο της φιλοσοφίας της Σχολής, που δεν είναι άλλο από το «ήθος του Design».
Αυτή τη φιλοσοφία και αυτό το ήθος που συμπυκνώνονται στο όνομα «Βακαλό» είναι η κληρονομιά μας. Μια κληρονομιά που δεν αντιστοιχεί σε κανένα νόμισμα και δεν έχει υλική αξία, αλλά είναι η ίδια η ιστορία, το παρόν και το μέλλον μας. Είναι η ικανοποίηση όταν βλέπουμε τους αποφοίτους μας να προοδεύουν και να ξεχωρίζουν με επαγγελματικές διακρίσεις και βραβεία. Είναι η χαρά μας όταν συναντούμε ξανά παλιούς σπουδαστές που μας εκφράζουν την αγάπη τους για τη Σχολή και τη νοσταλγία των χρόνων που πέρασαν σ’ αυτή. Είναι η συνειδητοποίηση ότι καταφέραμε να τους καλλιεργήσουμε το πιο σημαντικό: την αγάπη και το πάθος για αυτό με το οποίο ασχολούνται – και εκείνη τη βαθειά εμπιστοσύνη πως το όνειρο, συχνά, μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Ας προσεχτεί, όμως, και κάτι που πηγαίνει πέρα και από το στενά εννοούμενο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το όραμα της Βακαλό έχει τελικά σχέση με ένα γενικότερο όραμα για τον κόσμο. Η σημασία του Design δεν αφορά απλώς έναν επαγγελματικό χώρο, αλλά διαπερνά όλη την κοινωνία, κρύβεται αθόρυβα στην καθημερινή ζωή μας, στο σπίτι μας, στα ρούχα μας, στα βιβλία μας, στις οθόνες των υπολογιστών, στα ράφια των καταστημάτων, σε όλα όσα μας περιβάλλουν. Η ουσία του Design είναι το υλικό πλαίσιο του κόσμου μας. Αυτήν ακριβώς την ιδέα επιχειρούμε να μεταφέρουμε όχι μόνο στους σπουδαστές μας, αλλά και στο ευρύτερο κοινό. Γιατί αν όλοι μαζί κοιτάζουμε τον ίδιο κόσμο, τότε σίγουρα θα βρούμε τρόπους με τους οποίους αυτός ο κόσμος θα γίνει καλύτερος και πιο όμορφος.

 

Κωνσταντίνος Γουναρίδης
Διευθύνων Σύμβουλος