Αρχή

Χειροποίητα USB

il_fullxfull.648781827_ejx3 il_fullxfull.662853032_q15e

Παρουσιάζει ο Φίλιππος Παράσχος

O Πόλυς Δημητριάδης, γραφίστας παλαιάς κοπής, απόφοιτος της Σχολής Βακαλό και ανήσυχος σχεδιαστής, έχει ασχοληθεί με κατασκευές παντός τύπου, από θέατρο, μακέτες, γλυπτική, κηροπήγια, καλούπια, ξύλα, μέταλλα και κάθε είδους υλικό που μπορεί να μεταμορφωθεί σε ένα έργο τέχνης. Ειδικά αυτά που κάποιος άλλος θεωρεί σκουπίδια, ήξερε πάντα να τα αξιοποιεί με ευφάνταστο τρόπο.

Στο βιογραφικό του μετράει 15 συνεχόμενα χρόνια ενασχόλησης με τη γραφιστική και την οπτική επικοινωνία σε διάφορες δουλειές, ξεκινώντας από απλός υπάλληλος μέχρι διευθυντικό στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και μετά ήρθε η κρίση! Και η κρίση γεννάει ή κατάθλιψη ή ευκαιρίες για νέα ξεκινήματα. Επιλέγοντας το δεύτερο, χρησιμοποίησε τις κατασκευαστικές ικανότητές του και έτσι δημιούργησε το ΒΑΤ brand πριν από ένα χρόνο.
To BAT brand είναι ένα κόνσεπτ μοναδικών αντικειμένων στη σχεδίαση και κατασκευή με βασικό προϊόν τα χειροποίητα usb, τα γνωστά σε όλους μας φλασάκια που συνδυάζουν την ομορφιά ενός έργου τέχνης και την καθημερινή χρηστικότητα της τεχνολογίας. Πρόσφατα λανσάρισε μια σειρά νέων χειροποίητων φωτιστικών από καθημερινά αντικείμενα του παρελθόντος.
Ο όρος που έθεσε στον εαυτό του ήταν ότι θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει αντικείμενα που δεν θα ανήκουν στην κατηγορία του «σωρού», θα έχουν ένα χαρακτήρα και ανάλογο price ladder. Και αυτό διότι πιστεύει, ότι παρά την κρίση, πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που επιθυμούν κάτι μοναδικό και είναι διατεθειμένοι να το πληρώσουν. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη φιλοξενία ενός e-shop στην πλατφόρμα του Etsy.

 

 

il_fullxfull.700949713 il_fullxfull.602651082_5mku
Κάθε προϊόν πρέπει να ανήκει σε ένα brand. Η ιδέα της νυχτερίδας σαν σχέδιο και στη συνέχεια ως logo στο ΒΑΤ brand ήταν μια έμπνευση από μια γερμανική αντίκα λάμπας πετρελαίου του 1935-40 που λεγόταν BAT και που είχε βρει πεταμένη στα σκουπίδια πολλά χρόνια. Τα υλικά που χρησιμοποιεί στη βασική σειρά προέρχονται από τη Φύση, αυτούσια σχεδόν όπως τα βρίσκει. Η Vintage σειρά είναι κάτι εξαιρετικό, καθώς παλιά αυθεντικά αντικείμενα μετατρέπονται σε κάτι μοντέρνο τεχνολογικά και έτσι αντί να καταλήγουν στα σκουπίδια ή σε αποθήκες, αποκτούν μια νέα «παλιά» μορφή και χρήση. Η ανεύρεση τέτοιων αντικειμένων είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς δεν υπάρχουν πια, και αν εντοπιστούν κοστίζουν αρκετά λεφτά. Οι πηγές του είναι παντού, κυριολεκτικά παντού. Αυτή είναι και η μαγεία, δεν ξέρει ποτέ τι θα βρει και πού.
Για να κατασκευαστεί ένα τέτοιο usb, vintage ή «απλό», απαιτείται πολύς χρόνος, από ώρες έως και μέρες καθώς δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής και δεν υπάρχει οδηγός κατασκευής. Το κάθε αντικείμενο έχει τη δική του δυσκολία για να αποκτήσει μια ιδιαίτερη ταυτότητα και κανένα δεν είναι ίδιο μεταξύ τους ακόμα και αν κάποιος το παραγγείλει πάλι. Η όλη κατασκευή είναι στο χέρι με μοναδικό ηλεκτρικό εργαλείο ένα Dremel. Η φωτογράφιση, η επεξεργασία των φωτογραφιών, το ανέβασμα στο e-shop, η επιμέλεια των περιγραφών, η συσκευασία, η αποστολή αλλά και η προώθηση στο Διαδίκτυο γίνεται αποκλειστικά από εκείνον. One man show δηλαδή!
Κάθε BAT usb έχει χωρητικότητα 8/16/32/64/128GB, είναι ελεγμένο για την καλή ποιότητα λειτουργίας με ειδικό custom software, συνοδεύεται με σειριακό αριθμό και Qr code που μπορεί ο κάτοχος να δει απευθείας σε google map -όταν το σκανάρει με την κάμερα του κινητού του- την προέλευση της πρώτης ύλης του usb που κρατάει στα χέρια του!
Ρωτώντας τον τι μήνυμα θέλει να περάσει σε όλους εμάς, μας λέει: «Προσωπικά πιστεύω ότι η δική μας η γενιά έχει όλες τις δυνατότητες να κάνει τη διαφορά και να δημιουργήσει πράγματα μοναδικά ως αντίποδα στη μίζερη ζωή που θέλουν να μας καταδικάσουν. Αρκεί ο καθένας να ψάξει μέσα του και να ανακαλύψει τις ικανότητες και το τσαγανό που χρειάζεται για να δημιουργήσει… κάτι. Το κάτι είναι πολύ καλύτερο από το τίποτα.»