Αρχή

Ευρωπαϊκές διακρίσεις για τις σελίδες του «Εθνους»

H1409S001X+ H2909S001X+

Για ακόμη μία χρονιά το «Εθνος» και το «Εθνος της Κυριακής» τιμήθηκαν με πανευρωπαϊκά Βραβεία Αριστείας για τον σχεδιασμό και την άρτια παρουσίαση των θεμάτων τους.Ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 196 εφημερίδες από 26 χώρες της Γηραιάς ηπείρου το «Εθνος» έλαβε έξι βραβεία σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες στον διαγωνισμό «European Newspaper Award».Βραβείο για πρωτοσέλιδο και πρωτοσέλιδη ιστορία έλαβαν δύο φύλλα του «Εθνους», ένα στις 14 Σεπτεμβρίου και ένα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2015, το οποίο είχε θέμα τις ανακοινώσεις της NASA για ανακάλυψη νερού στον Αρη. Επίσης, η 12μελής κριτική επιτροπή του θεσμού ξεχώρισε στην κατηγορία «ειδησεογραφικές σελίδες» την αποκλειστική συνέντευξη του πατέρα του Νίκου Ρωμανού, την 7η Δεκεμβρίου 2014.Για την «οπτικοποίησή» τους έλαβαν από ένα βραβείο δύο θέματα της εφημερίδας: αυτό της 22ης Μαρτίου 2015 για την ταινία για τη ζωή της Ανγκελα Μέρκελ, στο οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος φιγουράρει… με φωτοστέφανο, και ένα δισέλιδο πολιτικό ρεπορτάζ του «Εθνους της Κυριακής» της 26ης Οκτωβρίου 2014. Στην κατηγορία «οπτικής παρουσίασης θέματος» ξεχώρισε με την πρωτότυπη παρουσίαση των εικόνων και γραφημάτων του το δισέλιδο του φύλλου της 23ης Νοεμβρίου «Η Ιαπωνία βρίσκεται στην κορυφή στο παγόβουνο της νέας κρίσης», ενώ στις «ειδικές σελίδες» βραβεύθηκε το δισέλιδο με τίτλο «18 προτάσεις και κόκκινες γραμμές στο τραπέζι του Brussels Group».
Το κύριο βραβείο του διαγωνισμού «Ευρωπαϊκή Εφημερίδα της Χρονιάς», δόθηκε σε τέσσερις εφημερίδες, από τη Νορβηγία, την Ισπανία, το Βέλγιο και την Πορτογαλία, που αναδείχθηκαν ως οι κορυφαίες για τον σχεδιασμό τους

Συγκεκριμένα, στην κατηγορία της τοπικής εφημερίδας νικήτρια αναδείχθηκε η ταμπλόιντ εφημερίδα του Husnes της Νορβηγίας, «Kvinnheringen». Ως καλύτερη περιφερειακή εφημερίδα επελέγη η «Ara» από τη Βαρκελώνη, στο πρωτοσέλιδό της οποίας κυριαρχεί πάντα μία μεγάλη φωτογραφία.

Το βραβείο της καλύτερης εφημερίδας εθνικής κυκλοφορίας απονεμήθηκε φέτος στη βελγική «De Morgen», η οποία διαφοροποιεί το καθημερινό πρωτοσέλιδό της από του Σαββατοκύριακου και προτιμά τις εναλλακτικές μορφές παρουσίασης της ειδησεογραφίας. Οσο για την καλύτερη εβδομαδιαία εφημερίδα εθνικής κυκλοφορίας, η κριτική επιτροπή ξεχώρισε την «Expresso» της Πορτογαλίας, η οποία έχει layout που παραπέμπει σε περιοδικό και χρησιμοποιεί αρκετά γραφήματα και εικόνες που εκτείνονται σε δισέλιδα αφιερώματα.Η ιδέα για το βραβείο σχεδιασμού εφημερίδων γεννήθηκε από τον Νόρμπερτ Κούπερ, ξεκίνησε να απονέμεται το 1999 και συνεχίζει μέχρι φέτος για 17η χρονιά. Η απονομή των βραβείων θα γίνει το τριήμερο 1-3 Μαΐου 2016 στη Βιέννη.