Αρχή

Η αφίσα του καλοκαιριού εν Αθήναις 2014

Πολλοί λένε πως η αφίσα ως μέσο έχει πεθάνει και αναζητούν νέες μορφές για να επικοινωνήσουν ένα γεγονός. Εγω δεν θα πω, πως δεν πρέπει να υπάρξουν και νέα μέσα και μάλιστα ψηφιακά, αφού είναι της εποχής μας, αλλά με αφορμή την αφίσα που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στους δρόμους με θέμα την αποψινή συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου για τις απολύμένες καθαρίστριες, ξαναγυρίζουμε στο χαρτί και στην αφίσα δρόμου!
Αντιλαμβάνομαι οτι ένας δυνατός σχεδιασμός ξεπερνάει τα είδη επικοινωνίας. Πόσοι και πόσοι γραφίστες σχεδιάζουν αφίσες δρόμου και «ρυπαίνουν» με τους μέτριους σχεδιασμούς και την ανύπαρκτη ύπαρξη του θέματος. Πόσοι μαθητευόμενοι μάγοι κάνουν τους γραφίστες και σχεδιάζουν μόνοι τους…
Δείτε στο φωτορεπορτάζ που πραγματοποιήσαμε ότι από την μια υπάρχουν αφίσες που ενοχλούν και δεν διαβάζονται και δίπλα τους την «αφίσα του καλοκαιριού» να μας μιλάει από καρδιάς. Να στέλνει το μήνυμα για τις απολυμένες καθαρίστριες με δύναμη και μάλιστα ο γραφίστας στο εικαστικό έχει «ντύσει» το χέρι του ερμηνευτή με ένα γάντι καθαρίστριας. Τι θα συνέβαινε αλήθεια αν η αφίσα αυτή είχε την φωτογραφία της Χαρούλας; Μάλλον θα ήταν άλλη μια αφίσα της Αλεξίου. Οχι επειδή θα περιείχε το πορτραίτο της, ίσα ίσα είναι και από τα πιο ελκυστικά. Αλλά θα χανόταν το μήνυμα. Και όπως λέει ο Μιχάλης Κατζουράκης δεν χρειάζονται πάρα πολλά για να να σχεδιάσεις και να μεταφέρεις ένα μήνυμα. Ολα κρύβονται στην απλότητα.
Μιλούν διάφοροι για την αφισορύπανση και την κατάργηση των αφισών. Εγώ πιστεύω πως πέρα από το αυτονόητο του καθαρισμού μετά το πέρας της δράσης, τους ενοχλεί υποσυνείδητα και η κακή εικόνα των αφισών.
Οι όμορφες αφίσες γαληνεύουν την καθημερινότητα μας. Πόσες αφίσες που ομόρφυναν τους αθηναϊκούς δρόμους είδατε τους τελευταίους μήνες; Πόσοι ξεκόλλησαν από τους τοίχους για να τις κρατήσουν συλλεκτικές;
Θυμηθείτε μερικές αφίσες και κατ’ επέκταση τους σχεδιαστές τους τα τελευταία χρόνια. Δεν θα είναι και πολλές…
Είναι λοιπόν αυτή η αφίσα μάθημα επικοινωνίας, γραφιστικής, τυπογραφίας και αισθητικής γενικότερης.
Ενα μεγάλο μπράβο και στην Χαρούλα Αλεξίου ή στο επιτελείο επικοινωνίας της που δέχτηκε και δεν ζήτησε την φωτογραφία της.
Κλείνοντας, την ευθύνη για την αφίσα του καλοκαιριού έχει ο δάσκαλός μας, ο Δημήτρης Αρβανίτης που καταφέρνει οχι μόνο να δημιουργεί εξαιρετικές αφίσες αλλά να επιβάλλει και να περνάει αυτή την αισθητική σε φορείς που πολλές φορές αγνοούν τον σχεδιαστή και κάνουν τα δικά τους. Τον ευχαριστούμε για αυτό το υπαίθριο μάθημα γραφιστικής.
Καλή διασκέδαση σε όσους θα πάνε απόψε στο Σύνταγμα και συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών.

 

Πάνος Κωνσταντόπουλος

* οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από αρκετά σημεία της πόλης. Μου έκανε εντύπωση το γεγονός οτι η αφίσα αυτή έκανε τις διπλανές ακόμη πιο αδύναμες.