Αρχή

H δημιουργική αξιοποίηση του αρνητικού xώρου

Γράφει ο Θοδωρής Μαστρογιάννης

γραφίστας

 

Με τον όρο «αρνητικός χώρος» αναφερόμαστε σε μια τεχνική που εστιάζει στη χρήση των κενών τμημάτων γύρω από το κεντρικό θέμα. Η βασική ιδέα είναι ότι ο αρνητικός ή «αχρησιμοποίητος» χώρος μπορεί, τελικά, να χρησιμοποιηθεί και να ενταχθεί αποδοτικά στο συνολικό έργο, ώστε να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό και σημαντικό καλλιτεχνικό σχήμα. Με αυτή τη λογική, ένας δημιουργός μπορεί μέσα από το έργο του να οπτικοποιήσει δύο έννοιες που η μια να λειτουργεί ως συνέχεια της άλλης, ακόμα και αν σημειολογικά είναι μεταξύ τους αντίθετες. Σε κάθε περίπτωση η πρώτη έννοια είναι το βασικό θέμα της εικόνας, ενώ η άλλη εξελίσσεται στον αρνητικό χώρο με τέτοιο τρόπο ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά, εξυπηρετώντας μια βασική σχεδιαστική ιδέα.

Η δημιουργική χρήση του αρνητικού χώρου είναι ένα επίτευγμα για ένα καλλιτέχνη. Αυτό αποτελεί κίνητρο για κάποιους εικονογράφους, γραφίστες κ.ά. ώστε να υιοθετήσουν αυτή την τεχνική και να δημιουργήσουν έξυπνες και πρωτότυπες σχεδιαστικές προτάσεις. Δύο τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Tang Yau Hoong, ένας γραφίστας από τη Μαλαισία και ο Avinoam Noma Bar, ένας εικονογράφος από το Ισραήλ. Και οι δυο χρησιμοποιούν κυρίως την τεχνική του αρνητικού χώρου στα έργα τους, τα οποία χαρακτηρίζονται από μια σουρεαλιστική διάθεση και μια δυναμική μινιμαλιστική σχεδίαση.

Μέσα από έντονα πλακάτα χρώματα και λιτές φόρμες το κεντρικό θέμα αναπτύσσεται από τον πυρήνα του έργου μέχρι και το διαθέσιμο αρνητικό χώρο. Έτσι, διατηρώντας ο κάθε ένας το προσωπικό του στυλ, καταφέρνουν να μεταδώσουν άμεσα το βασικό μήνυμα, προκαλώντας την περιέργεια και το ενδιαφέρον του κοινού, αφού πολλές φορές το συνολικό αποτέλεσμα αγγίζει τα όρια της οφθαλμαπάτης.