Αρχή

No Politica Documentary

Το No Politica είναι ένα ντοκιμαντέρ για τη γραφιστική, την πολιτική και τη Θεσσαλονίκη από το Νίκο Γιούρη και το Γιώργο Οικονόμου σε παραγωγή του slab design studio.


Μέσα από συνεντεύξεις με τους σχεδιαστές Βαγγέλη Λιάκο (Beetroot Design Group), Άγγελο Μπάκα, Δημήτρη Παπάζογλου και Περικλή Πηλείδη (Pilides Advertising) αναλύονται θέματα όπως η κοινωνική ευθύνη του σχεδιαστή, οι ηθικοί προβληματισμοί πριν από την ανάληψη ενός έργου, η σύγχρονη πολιτική σκηνή και η εξέλιξη της πόλης της Θεσσαλονίκης.


Ο όρος No Politica προέρχεται από τη Γένοβα της Ιταλίας και την κόντρα μεταξύ των οπαδών των δύο μεγαλύτερων ομάδων της πόλης, της Τζένοα και της Σαμπντόρια. Ενώ η ιστορία της συγκεκριμένης φράσης επιδέχεται διαφορετικές ερμηνείες ανάλογα με την πλευρά που την διηγείται, ουσιαστικά υποστηρίζει τη θέση πως η πολιτική δεν έχει χώρο στο γήπεδο και σημασία θα πρέπει να έχει μόνο η ομάδα που υποστηρίζεις. Κάτι τέτοιο φυσικά είναι αδύνατο, καθώς κάθε μέλος της κοινωνίας, ακόμη και αν δεν το συνειδητοποιεί, αποτελεί εκφραστή κάποιας πολιτικής θέσης μέσω της στάσης του, ειδικά σε μαζικούς χώρους κοινωνικής ζύμωσης, όπως είναι και οι κερκίδες ενός γηπέδου.


Αντίστοιχη θα μπορούσε να είναι και η περίπτωση του δόγματος του no politica στο χώρο του design. Ως απάντηση σε μια κουλτούρα στον σχεδιασμό, όπου κυρίαρχη σημασία έχει η εμφάνιση και όχι το περιεχόμενο, και κατ’ επέκταση οι κοινωνικές και πολιτικές συνέπειες που αυτό έχει, το ντοκιμαντέρ No Politica επιχειρεί να αναδείξει την κοινωνική ευθύνη του σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας. Παράλληλα, μέσω των συνεντεύξεων γνωρίζει κανείς καλύτερα σημαντικούς σύγχρονους σχεδιαστές που σχετίζονται με τη Θεσσαλονίκη, ακούγοντάς τους να εκφράζονται και για άλλα θέματα πέρα από το design.

δημιουργοί: Νίκος Γιούρης, Γιώργος Οικονόμου
συμμετέχουν: Βαγγέλης Λιάκος, Άγγελος Μπάκας, Δημήτρης Παπάζογλου, Περικλής Πηλείδης
γραφικός σχεδιασμός: Μαρίλια Καλαντζή
μουσική: Larry Gus «Readers and Authors»
παραγωγή: Slab (www.slab.design)
copyright 2021