Αρχή

H Εθνική Βιβλιοθήκη αποκτά οπτική ταυτότητα

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε συνεργασία με την Ένωση Γραφιστών Ελλάδος, ανέπτυξε μια πρότυπη διαγωνιστική διαδικασία για τον σχεδιασμό της νέας οπτικής της ταυτότητας. Στο ανοιχτό κάλεσμα που απεύθυνε προς τη δημιουργική κοινότητα της χώρας ανταποκρίθηκαν 40 δημιουργικά γραφεία καταθέτοντας πλούσια portfolio. Η Εθνική Βιβλιοθήκη επέλεξε εξ’ αυτών τα 5 σχήματα Ελλήνων σχεδιαστών Papazoglou, Associates, MNP, Κ2Design και Holy προκειμένου να συμμετέχουν σε κλειστό διαγωνισμό spec. Οι υποψήφιοι παρέλαβαν τα αποτελέσματα εκτενούς έρευνας κοινού και ένα αναλυτικό στρατηγικό brief, ενώ συμμετείχαν σε δύο ξεναγήσεις στο Βαλλιάνειο και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος προκειμένου να κατανοήσουν τον θεσμικό ρόλο της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στη νέα εποχή. Οι υποψήφιοι εργάστηκαν επί 45 ημέρες με αμοιβή απασχόλησης για να διαμορφώσουν προτάσεις και να προτείνουν προσεγγίσεις για την οπτική ταυτότητα της Εθνικής Βιβλιοθήκης τις οποίες παρουσίασαν στις 2/2/2017 σε επταμελή διεπιστημονική Κριτική Επιτροπή.

Παρακάτω παρουσιάζονται οι δημιουργικοί φάκελοι που κατατέθηκαν στον διαγωνισμό, μαζί με σχόλια των υποψηφίων επί της διαδικασίας.

Η Κριτική Επιτροπή έκρινε ότι η τολμηρή προσέγγιση της πρότασης Παπάζογλου ταιριάζει απόλυτα με το πνεύμα υπέρβασης που χαρακτηρίζει το σύνθετο εγχείρημα της μετεγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Για τους επόμενους τέσσερις μήνες, η ομάδα του Δημήτρη Παπάζογλου (Γιώργος Δ. Ματθιόπουλος, Δημήτρης Παπάζογλου, Γιώργος Τριανταφυλλάκος, Axel Peemoeller) καλείται σε συνεργασία με τη Εθνική Βιβλιοθήκη να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό επικοινωνιακό σχέδιο, ικανό να επαναπροσδιορίσει την σχέση της ΕΒΕ με την ελληνική κοινωνία αλλά και την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα.

 

http://transition.nlg.gr/5-protaseis-gia-tin-optiki-taftotita/