Αρχή

Η Αριάδνη στο Τοοlkit

«Aν υπάρχουν φωτογραφίες που θέλετε να κρατήσετε για πάντα, θα πρέπει να τις τυπώσετε», λέει ο CEO της Google. Ευέλικτο – φυσικό – ανακυκλώσιμο, το χαρτί είναι η επιφάνεια-χαμαιλέοντας της επικοινωνίας. Στη μετάβαση από την οθόνη στην τυπωμένη σελίδα, η αφή κι η μυρωδιά του χαρτιού παίζει καθοριστικό ρόλο γιατί βάζει και τις πέντε αισθήσεις στο παιχνίδι.

Υπάρχουν υλικά που μιλάνε από μόνα τους, που έχουν υψηλό δείκτη αφοσίωσης, πράγμα που γνωρίζουμε ασυναίσθητα ακόμα και όταν δεν βλέπουμε στατιστικές κι αριθμούς. Ένα τέτοιο υλικό είναι το ξύλο και κατ’ επέκταση το χαρτί που με την παρέμβαση του σχεδιαστή παίρνει ζωή και μετατρέπεται σε επιφάνεια της επικοινωνίας.

Παραδόξως, η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία μπορεί να καταπιέσει τη φυσική περιέργεια του ανθρώπου και την όρεξη για γνώση. Η πληροφορία που παρέχεται ψηφιακά είναι για τον άνθρωπο όπως το fast food στη διατροφή: μια έξη, μια νόστιμη συνήθεια χωρίς θρεπτική αξία που κερδίζει στα σημεία καθώς κάνει το υγιεινό φαγητό να φαντάζει άνοστο. Το συναισθηματικό βάρος και η προσοχή συνεχίζει να βρίσκεται στο χαρτί, γι’ αυτό και κρατάει σταθερά τη θέση του στην τέχνη της επικοινωνίας.

 

Η Αριάδνη Περράκη είναι απόφοιτος Νομικής Αθηνών, έχει 20 χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας και από το 1999 διοικεί την οικογενειακή επιχείρηση ΧΑΡΤΙΑ ΠΕΡΡΑΚΗΣ ΑΕ. Ξεχωρίζει από την ιδιαίτερη κληρονομιά, τέταρτη γενιά στην εμπορία χαρτιού, το προσωπικό της στίγμα και τη συγγένεια με τη γραφιστική κοινότητα. Έχει δώσει στην ‘Αποθήκη Χάρτου’ ιδιοσυγκρασιακή καλλιτεχνική κατεύθυνση. Ανήκει στην κατηγορία αυτών που δεν εφησυχάζουν, μοιράζεται τη γνώση της για τα ειδικά χαρτιά, παντρεύοντας το καινούριο με πρακτικό τρόπο. Έχει διεθνές προφίλ και προσωπικές σχέσεις με τους σημαντικούς δημιουργούς χαρτιού ανά τον κόσμο, παρακολουθεί και φέρνει στην Ελλάδα τις νέες τάσεις στην χάρτινη συσκευασία και την έντυπη επικοινωνία.