Αρχή

Αυτοκόλλητες ετικέτες για μπουκάλια και βάζα

Γράφει ο Θοδωρής Μαστρογιάννης
γραφίστας

Η ετικέτα είναι ένας από τους βασικότερους τρόπους προβολής των τυποποιημένων προϊόντων που συσκευάζονται σε μπουκάλια και βάζα. Αναδεικνύει την αισθητική του προϊόντος, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει. Κάνει το προϊόν αναγνωρίσιμο και προβάλει τα στοιχεία που το κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Είναι το πρώτο στοιχείο που θα δει και θα διαβάσει ο πελάτης πριν αγοράσει.
Οι αυτοκόλλητες ετικέτες εκτυπώνονται σε οποιοδήποτε μέγεθος, σε αυτοκόλλητο χαρτί ή βινύλιο, με αδιάβροχη εκτύπωση και κόβονται σε οποιοδήποτε σχήμα. Οι μέθοδοι εκτύπωσης είναι πολλοί όπως, μεταξοτυπία, χρυσοτυπία (θερμή ή ψυχρή), ολογραφία, βερνίκι ματ ή γυαλιστερό ή συνδυασμός των δύο, λαμινάρισμα ματ ή γυαλιστερό ή συνδυασμός των δύο, γκοφρέ-ανάγλυφη εκτύπωση, μεταβλητά δεδομένα (εικαστικά ή αριθμητικά). Αρκετά συχνά δημιουργούνται ετικέτες με συνδυασμό των μεθόδων εκτύπωσης και των υλικών.
Κάθε λύση καλύπτει διαφορετικές ανάγκες και η τελική επιλογή εξαρτάται τόσο από το εικαστικό αποτέλεσμα όσο και από τις προδιαγραφές του προϊόντος. Τα περισσότερα είδη ετικετών περιγράφονται στη συνέχεια:

Κλασικές ετικέτες
Οι κλασσικές ετικέτες είναι αυτοκόλλητες, τυπωμένες στη μια όψη, με υψηλή ευκρίνεια και κομμένες σε διάφορα σχήματα. Όσο αφορά στο υλικό, μπορεί να είναι χάρτινες ή συνθετικές, ανθεκτικές σε όλες τις συνθήκες συσκευασίας, μεταφοράς, αποθήκευσης, τοποθέτησης στο ράφι ή στο ψυγείο. Ο μόνος περιορισμός είναι τα χρώματα. Η εκτύπωση γίνεται είτε με έναν συγκεκριμένο αριθμό χρωμάτων Pantone είτε με την τετράχρωμη μέθοδο CMYK.

Διαβάστε περισσότερα στο Grafic Notes