Αρχή

Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας

book3d-wood-poster

Την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου μια πρωτοβουλία, με πολύχρονη, συστηματική και επίπονη εργασία παρουσιάζεται στο ευρύ κοινό: Το Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας παρουσιάζει τη βιβλιογραφία της τυπογραφίας, της γραφιστικής, των γραφικών τεχνών και της διαφήμισης στην Ελλάδα· ένα αρχείο βιβλίων, περιοδικών, άρθρων και βίντεο, που για πρώτη φορά συγκεντρώνει εκδόσεις από τους τελευταίους τέσσερις και πλέον αιώνες της ιστορίας μας.

19:00 ΠΡΟΛΟΓΙΣΜΑΤΑ
Χαιρετισμός από την κα Αφροδίτη Παναγιωτάκου, εκ μέρους του Ιδρύματος Ωνάση. Είσηγηση του γραφίστα Δημήτρη Αρβανίτη, του βιβλιοθηκονόμου Γιώργου Κατσαμάκη, και του τυπογράφου σχεδιαστή Γιώργου Ματθιόπουλου.

20:00 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ
Εισήγηση του Δημήτρη Λεγάκη.

20:40 ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΑΡΤΙΟΥ
Προλόγισμα της σκηνοθέτριας Βουβούλας Σκούρα.

Από τις 18:00 θα λειτουργεί παράλληλη έκθεση αφισών με θέμα τη «Φιλαναγνωσία».
Συμμετέχουν οι σχεδιαστές Δημήτρης Αρβανίτης, Δημήτρης Κανελλόπουλος, Γιάννης Καρλόπουλος, Γιώργος Ματθιόπουλος, Βουβούλα Σκούρα, και Παναγιώτης Χαρατζόπουλος.
Οι παρευρισκόμενοι θα λάβουν δωρεάν αντίγραφα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διατίθεται το βιβλίο Για ένα εκδοτικό αρχείο τυπογραφίας, γραφιστικής, γραφικών τεχνών και διαφήμισης : πηγές από βιβλία, περιοδικά, άρθρα και βίντεο.
Τα πρώτα 200 αντίτυπα διατίθενται μαζί με ξύλινο αριθμημένο αρχίγραμμα, χαραγμένο σε χειροκίνητο παντογράφο και αριθμημένη αφισέτα, εκτυπωμένη με τη μέθοδο offset και ξυλοτυπίας.