Αρχή

Συνέντευξη της Χαρούλας στο gr design

2133604

Συνέντευξη στην  Δέσποινα Σαββοπούλου

Αν και στέκει εδώ και δεκαετίες στην κορυφή του ελληνικού τραγουδιού, ωστόσο δεν έχασε ποτέ την επαφή της με τις ρίζες, τις μνήμες, την κοινωνία. Γι’ αυτό και όταν η Χάρις Αλεξίου φόρεσε το κόκκινο γάντι στο Σύνταγμα και ένωσε τη φωνή της με εκείνες των 595 απολυμένων καθαριστριών, κατάφερε να περάσει με πολλή δύναμη το μήνυμα αυτής της βραδιάς, εκφράστηκε δε τόσο εύστοχα μέσα από την εμπνευσμένη αφίσα του Δημήτρη Αρβανίτη, που συνόδευσε την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε ο ραδιοσταθμός «Στο Κόκκινο. Δεν έχουμε συνηθίσει τους αστέρες του ελληνικού τραγουδιού να μην φιγουράρουν στη διαφημιστική αφίσα ενός γεγονότος στο οποίο πρωτοστατούν. Όμως η Χαρούλα, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι είναι η δική μας Χαρούλα, έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ουσία και στον σκοπό της βραδιάς και κατέρριψε τους ρόλους και τα στερεότυπα.

Πρόσφατα με τη φωνή, την ερμηνεία, τη φυσική παρουσία σας, συμπαρασταθήκατε στον αγώνα που έκαναν οι 595 καθαρίστριες. Πώς σας φάνηκε που στην αφίσα της συναυλίας για τις καθαρίστριες δεν υπήρχε η φωτογραφία σας, αλλά ένα κόκκινο γάντι που κρατάει το μικρόφωνο;

Η αφίσα έδωσε ακαριαία το σήμα  της συναυλίας. Βάζοντας μία φωτογραφία μου το ενδιαφέρον θα στρεφόταν στο πρόσωπό μου και σε δεύτερο επίπεδο στον σκοπό. Το μικρόφωνο ήταν το μέσον για να ακουστεί δυνατά η φωνή τους.

Πώς επηρέασε η αφίσα και η δύναμη της εικόνας το τελικό αποτέλεσμα της συναυλίας; Πώς σας φάνηκε η συγκεκριμένη αφίσα;

Βλέποντάς την σε όλη την πόλη δεν χρειαζόταν να διαβάσεις για να πάρεις την πληροφορία. Το γάντι του Αρβανίτη τα έλεγε όλα. Δουλειά! Μπορώ, θέλω να δουλέψω. Ήταν η πιο μίνιμαλ και πολιτικοποιημένη εικόνα που έχουμε δει. Είναι μάγος αυτός ο άνθρωπος!

Φτάσατε να φορέσετε επί σκηνής εσείς η ίδια το κόκκινο γάντι της αφίσας. Τι μήνυμα θέλατε να στείλετε με αυτή σας την κίνηση, που σημειολογικά έχει μεγάλη ισχύ και σημασία;

Ήταν η συνέχεια του Δημήτρη, μόνο που τώρα  έπαιρνε πνοή βλέποντά ς το φορεμένο από όλες μας. Η ιστορία αυτών των γυναικών δεν περιορίζεται στο νούμερο 595, κλείνει μέσα όλους τους άνεργους και τα κοινωνικά στρώματα που η φωνή τους σκεπάζεται από την πραγματικότητα  της απονιάς της πολιτικής.  Το γάντι – σύμβολο της εργασίας.   

Ποια η γνώμη σας για τον σχεδιαστή Δημήτρη Αρβανίτη;

Στοχεύει στο κέντρο, έχει σφαιρική πολιτική σκέψη, έχει φινέτσα, έχει παιδεία, γνώση  και εφαρμόζει την τέχνη του  αφαιρετικά  κρατώντας την ουσία του μηνύματος που θέλει να στείλει. Ο Αρβανίτης είναι «λίγα λόγια και καλά», ξεπερνάει την τοπική κουλτούρα, είναι δάσκαλος.