Αρχή

«Την… προτιμώ κόκκινη»

Γράφει η Βαλεντίνα Βιγιέγκας- Νίκα

Αrt director στην εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»

 

Καινούργιος Πάπας. Μια είδηση που έρχεται στο φως της δημοσιότητας και κάνει το γύρω του κόσμου, και ξυπνάει το ενδιαφέρον ενός μεγάλου μέρους του πληθυσμού της Γης. Οι εφημερίδες για την πρώτη τους σελίδα αναζητούν μια ιδιαίτερη διαχείριση στον σχεδιασμό, αλλά καταλήγουν στη χρήση της γνωστής συνταγής: δυνατός τίτλος συν μεγάλη φωτογραφία του νέου διαδόχου. Δύσκολη στιγμή, όπως δύσκολη απόφαση για διευθυντές και art directors. Οχι λόγω του πλούσιου υλικού που βρίσκεται στα χέρια τους, αλλά επειδή με ευκολία πέφτεις στο συνηθισμένο, το εντυπωσιακό, το δοκιμασμένο, σε αυτό που με μια πρώτη ματιά «αρέσει σε όλους». 

Απαιτεί καινοτόμα σκέψη, πειθώ και κουράγιο να προτείνεις το διαφορετικό για να πείσεις στην ομάδα σου. Ο σχεδιασμός πέρα από την άριστη παρουσίαση, ασχολείται και με την επιλογή μιας άλλης πλευράς της είδησης, ώστε να καταλάβει καλύτερα ο αναγνώστης τι συμβαίνει, ή να βρει όσα δεν προσφέρουν τα άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τελικά, οι περισσότερες εφημερίδες του κόσμου που ασχολήθηκαν δυναμικά με την είδηση, στράφηκαν προς τις φωτογραφίες όπου κυρίαρχο στοιχείο είναι το κίτρινο χρώμα, δηλ. εκεί που ο Πάπας χαιρετάει όρθιος και χαμογελαστός. Ωραίες εικόνες, δεν λέω. Χαρούμενες και αισιόδοξες. Και όμως, όλοι το ίδιο… Ο Πάπας βγαίνει στο μπαλκόνι, κουνάει το χέρι του, ευλογεί το πλήθος. Φαντάζομαι πως ίδιο στιγμιότυπο θα είχαν τυπώσει οι εκδότες 1.000 χρόνια πριν, αν υπήρχαν εφημερίδες!

Γι’ αυτό, στην περίπτωση αύτή, εγώ την προτιμώ «κόκκινη». Την κόκκινη φωτογραφία των Νew York Times.  Το πρωτοσέλιδο των Νew York Times μού στέλνει τα εξής μηνύματα:

1. Με το κόκκινο χρώμα δίνουν την αίσθηση της αλλαγής, της ανανέωσης, που ο συγκεκριμένος Πάπας σκοπεύει να περάσει. Το κίτρινο μιλάει για δύναμη και εξουσία, το κόκκινο για επανάσταση.

2. Με διαφορετική οπτική λήψης, πλευρική και όχι στην ευθεία, φαίνονται περισσότεροι κληρικοί, δείχνοντας ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή που δεν αφορά μόνον μια προσωπικότητα, αλλά μια ολόκληρη θρησκευτική κοινότητα.

3. Αντί της όρθιας στάσης του νικιτή με το χέρι ψηλά, επέλεξαν τη στάση ενός αρχηγού που σκύβει για να δεχθεί την ευχή του λαού και όχι το αντίθετο. Ιδού το διαφορετικό. Μια ανατρεπτική κινηση που δεν είχε δει ποτέ κανένας από έναν Πάπα. Αυτό σημαίνει είδηση.  Τα  άλλα, τα γνωστά, επαναλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο επί αιώνες.