Αρχή

Σχεδιασμένο για το Πόρτο Λεόνε

Το έμβλημα του ευρωπαϊκού τελικού μπάσκετ, Turkish Airlines/ Euroleague Final Four 2013, που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 10 και 12 Μαΐου, αποτελεί την 4η συνεργασία των Designers United με την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική αθλητική διοργάνωση. Η συγκεκριμένη συνεργασία ξεκίνησε το 2007, όταν οι Designers United, με έδρα την Θεσσαλονίκη, κλήθηκαν να σχεδιάσουν το έμβλημα και την οπτική ταυτότητα του Final Four της Αθήνας. Το φετινό λογότυπο, λόγω της ιδιαιτερότητας να περιέχει το λιοντάρι, λες και σχεδιάστηκε για να καταλήξει στις καρδιές των φιλάθλων της ομάδας του Πόρτο Λεόνε, του Ολυμπιακού, η οποία κατέκτησε τελικά και το τρόπαιο…

Kάθε χρόνο το Final Four διοργανώνεται σε διαφορετική πρωτεύουσα της Ευρώπης, και γι’ αυτό αποτελεί στρατηγική επιλογή του διοργανωτή, το σήμα να συνδέεται με τον τόπο της διεξαγωγής του τελικού, ενώ παράλληλα είναι σκόπιμο να προβάλλει το ίδιο το άθλημα και τις αξίες του σε πρώτο επίπεδο. Αυτή ήταν και η συνοπτική ανάγκη που περιγράφονταν στο brief της Turkish Airlines/Euroleague. Στον αρχικό σχεδιασμό η έρευνά μας εστιάστηκε στα σημεία εκείνα που εκφράζουν μία πόλη σαν το Λονδίνο. Έχοντας συλλέξει αρκετά στοιχεία για την πόλη αυτή, και πάντα σε συνεργασία με τον πελάτη, και με κύριο σημείο αναφοράς την ίδια την μπάλα του μπάσκετ καταλήξαμε να χρησιμοποιοήσουμε τρεις βασικούς συμβολισμούς προκειμένου να υλοποιήσουμε τον τελικό σχεδιασμό.

 

1. Το Λιοντάρι

Ο Λέων αποτελεί χαρακτηριστικό σύμβολο τόσο της Μεγάλης Βρετανίας, όσο και του Λονδίνου. Τον συναντάμε συχνά να εμφανίζεται είτε σε αγάλματα και θυρεούς κτηρίων, είτε σε εικόνες μέσα στην πόλη, ενώ παράλληλα αντιπροσωπεύει το πάθος, το κύρος, την δύναμη και την ηγεσία, στοιχεία που συναντάμε σε ένα δυναμικό άθλημα όπως αυτό του μπάσκετ.

 

2. Το Βασιλικό Στέμμα

Το Στέμμα αποτελεί ένα επιπλέον στοιχείο που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την βρετανική πρωτεύουσα. Γνωρίζοντας ότι η έννοια της βασίλισσας αποτελεί στοιχείο της οπτικής καθημερινότητας των Λονδρέζων, χρησιμοποιήσαμε την αφαιρετική μορφή του Βασιλικού Στέμματος, προκειμένου να υπάρξει ευθεία αναφορά στο κύριο χαρακτηριστικό της διοργάνωσης που είναι ή ανάδειξη του πρωταθλητή-«βασιλιά» του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ενώ, παράλληλα η εμφάνιση του Στέμματος στην συνολική σύνθεση του σήματος θα εξέφραζε το απαιτούμενο κύρος που χαρακτηρίζει την διοργάνωση.

 

3. H Αγγλική Σημαία

Σε αντίθεση με άλλες χώρες, το Λονδίνο έχει συνδέσει έντονα την εικόνα του με την εθνική σημαία ολόκληρης της χώρας, γνωστή και ως «Union Jack». Παρ’ όλο που η εθνική σημαία μια χώρας αποτελεί εθνικό σύμβολο, στην περίπτωση του Λονδίνου, την βλέπουμε να ακολουθεί πολλές φορές την οπτική ταυτότητα της πόλης, ενώ, την συναντάμε να εμφανίζεται ως trend στοιχείο, τόσο στην μόδα, όσο στην μουσική, τον αθλητισμό ή τις τέχνες. Επιπλέον η σημαία αποτέλεσε την βάση για την χρωματική εκδοχή του σήματος. Το τελικό αποτέλεσμα συνοψίζει τα παραπάνω στοιχεία σε μια σφαιρική δυναμική σύνθεση, έχοντας σαν βάση την ίδια την μπάλα του αθλήματος, σχεδιασμένη εκ νέου μέσα από δυναμικές φόρμες και  σαν κύρια αναφορά τον σχεδιαστικό κώδικα που συναντάμε στην τέχνη του graffiti.

 

FINALFOUR