Αρχή

Ντιζάιν στα Ανώγεια

 

ΤΕΥΧΟΣ 12, ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2016

Παρουσίαση: Κώστας Καπαρός

Ο Γιώργος Καλομοίρης curator της διοργάνωσης μας λέει: To «TΕDx Anogeia» είναι ένα πείραμα ανάμεσα σε έναν διεθνή οργανισμό εξωστρέφειας, καινοτομίας και ιδεών και σε έναν ισχυρό τοπικό πυρήνα, τέχνης, πολιτισμού και ζωντανής ιστορικής μνήμης. Το ΤΕD είναι μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στις ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, συνήθως με τη μορφή ολιγόλεπτων ομιλιών (18 λεπτά η λιγότερο). Το ΤΕD ξεκίνησε το 1984 ως ένα συνέδριο αρχικά αφιερωμένο στην τεχνολογία, την ψυχαγωγία και τον σχεδιασμό και σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα διαθεματικό συνέδριο που καλύπτει σχεδόν όλα τα θέματα – από την επιστήμη και τις επιχειρήσεις έως τις διεθνείς σχέσεις. Στο πνεύμα των ιδεών που αξίζει να διαδοθούν, το ΤED δημιούργησε το πρόγραμμαΤΕDx. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα, ανεξάρτητα οργανωμένων εκδηλώσεων, που φέρνουν τους ανθρώπους κοντά για να μοιραστούν μια εμπειρία που ομοιάζει με αυτή του ΤΕD. To TED ορίζει το γενικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται τα ΤΕDx Events, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτά διοργανώνονται από ανεξάρτητες ομάδες».

Tο project μας ξεκίνησε από ένα καφέ στην παραλία του Ρεθύμνου τον ζεστό Αύγουστο του 2014 όταν βρέθηκα με τον Γιώργο και με κάλεσε να συμμετέχω στην ομάδα. Η ανταπόκρισή μου ήταν άμεσα θετική. Ήταν μια εθελοντική διοργάνωση, που, στην προκειμένη έχοντας τον χρόνο, είδα μια ευκαιρία για κάνουμε μια ωραία δουλειά. Δεν περίμενα ποτέ ξεκινώντας ότι θα εξελιχθεί σε ένα εξάμηνο project τόσο μεγάλων απαιτήσεων και ότι θα γνωρίσω υπέροχους ανθρώπους, θα κάνω συνεργασίες και φιλίες και δεν θα την «γλιτώσω» τελικά μόνο με ένα logo, μια αφίσα και κάνα δυο banner…
Περί brief: Μιλάμε για «πολλαπλά briefs», καθώς υπό την ομπρέλα του συνεδρίου έγιναν διάφορα side events, ενέργειες και διάφορες εφαρμογές, που από μόνες τους ήταν μικρά project. Ο στόχος που θέσαμε και διαμορφώσαμε εξ’ αρχής με την ομάδα ήταν να σχεδιαστεί μια ταυτότητα ιδιαίτερη, αναγνωρίσιμη και τολμηρή και το σύνολο της δουλειάς να αφήσει μια παρακαταθήκη στο μέρος, στην ιστορία του θεσμού, αλλά και στην προσωπική «βιβλιοθήκη» του καθενός μας. Στην προκειμένη αναπόφευκτα θα λειτουργούσε σε άμεση σύγκριση με τα διάφορα συνέδρια TEDx ανά τον κόσμο και αυτή ήταν μια από τις προκλήσεις μας.
Με moto το «Light Your Way Up» (Φώτισε τον δρόμο σου προς την κορυφή) το συνέδριο έλαβε χώρα στην καρδιά του Ψηλορείτη, στα Ανώγεια της Κρήτης, και με ομιλητές διαφορετικών ιδιoτήτων από διάφορα μέρη του κόσμου ήταν από μόνο του ένα γεγονός αντιθέσεων. Αυτό που χρειαζόταν ήταν τα στοιχεία αυτών των αντιθέσεων να παρουσιαστούν με μια δική τους εικαστική γλώσσα, που στο σύνολό της να αφηγείται ανορθόδοξα μια ιστορία / παραμύθι*. Το κύριο και σχεδόν αποκλειστικό μέσο μου ήταν η εικονογράφηση. Όλοι οι ομιλητές στο συνέδριο και στα pre events εικονογραφήθηκαν με αναφορά τη φυσική τους εικόνα αλλά και το αντικείμενο δραστηριότητάς τους, όπως επίσης και οι τοποθεσίες και διάφορα άλλα συμπληρωματικά στοιχεία σε όλες τις εφαρμογές.
*Η αφετηρία και η ιδέα πίσω από το TEDx Anogeia πάνω στην οποία βασίστηκε όλη η επικοινωνία είναι ένα μοντέρνο παραμύθι ενηλίκων της Κατερίνας Βαϊμάκη, εμπνευσμένο από τη μυθολογία και τη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, όπου με δόσεις λογοτεχνικής διάθεσης θέτει σε προβληματισμό διαχρονικά πανανθρώπινα ζητήματα: «Όπου υπάρχει φως, υπάρχει και σκοτάδι. Τίποτα δεν στοιχειώνει περισσότερο το μυαλό των ανθρώπων από τη γνώση που χάθηκε. Υπάρχει από την αρχή του κόσμου κάτι σκοτεινό… Ένα μεγάλο μαύρο σύννεφο έτοιμο να κατασπαράξει τα πάντα!
Άλλοτε, μεταμορφώνεται σε φωτιά, πυρπολώντας την αρχαία γνώση των ανθρώπων. Άλλες φορές, πάλι, πηγάζει από μέσα μας, από τις ψυχές των λιγότερων φωτισμένων, οδηγώντας μας στην παράνοια, καταστρέφοντας ο ένας τον άλλο. Κανείς δεν ξέρει αυτή τη μυστική δύναμη. Όλοι όμως την έχουν νιώσει… Το μαύρο σύννεφο έρχεται τώρα, πιο δυνατό από ποτέ… Σήμερα… Ξανά! Η Λήθη απειλεί την ανθρωπότητα για ακόμη μια φορά και κάποιος πρέπει να την προστατέψει! Το Αμόνι της Γης το αισθάνθηκε. Ο δημιουργός τής ζωής μίλησε! Και οι θεοί, νέοι και παλιοί, απλά υπάκουσαν στο κάλεσμά του. Βρέθηκαν στο μέρος που όλα ξεκίνησαν, εκεί που οι τεκτονικές πλάκες ενώνουν δύο ηπείρους… Ο θεός του Νότου, ο Δίας, είχε ήδη συναντήσει την απειλή, τη Λήθη, μέσα στους αγχωμένους και πανικόβλητους ανθρώπους! Ο Θορ, ο θεός του Βορρά, στους υπνωτισμένους και αποχαυνωμένους από την τεχνολογία ανθρώπους της δικής του γης. Απειλείται η γνώση των ανθρώπων, άρα και η ίδια η ζωή! «Κάντε στην άκρη τις διαφορές σας και ενώστε τις δυνάμεις σας. Μόνοι σας δεν μπορείτε να νικήσετε» πρόσταξε το Αμόνι. Και έτσι έγινε… Ένωσαν τις δυνάμεις τους και γεννήθηκε ένας ήρωας… Ο Μαχητής της γνώσης. Έτοιμος να προστατέψει την ανθρωπότητα! Να προστατέψει τη Γνώση!
Γνώση… Τι να ‘ναι άραγε; Αποτελεί κάτι το μυστήριο, παρ’ όλα αυτά οι άνθρωποι συνεχώς την ανακαλύπτουν. Ενώνει το παρόν με το παρελθόν, τον Βορρά με τον Νότο. Μια μάχη αρχέγονη, ανάμεσα στο σκοτάδι και το φως… Μπορεί να σηματοδοτεί τη γέννηση ή την καταστροφή. Την αρχή ή το τέλος…
Όμως, η επιλογή είναι δική μας. Τη μοίρα μας τη διαμορφώνουμε μόνοι μας… Δεν έχουμε παρά να ακολουθούμε το μονοπάτι προς την κορυφή, το φωτεινό μονοπάτι της γνώσης, που κρύβει ο καθένας μέσα του»