Αρχή

arvanitisΔημήτρης Αρβανίτης

Γεννήθηκε το 1948 στη Χαλκίδα. 1976-1985 Art Director στην Columbia EMI Records και την Minos σχεδιάζοντας εξώφυλλα δίσκων και αφίσες.1986 ως το1990 Art Director στο περιοδικό Ταχυδρόμος. Σχεδίασε πολλά περιοδικά όπως τα: ΤΖΑΖ, Περιοδικό, Minima Art, Δίφωνο, Ντέφι, Jazz & Tzαz, Καλειδοσκόπιο, Ποντίκι art , Adobe magazine και τις εφημερίδες Ελευθεροτυπία, Νέα Εγνατία, Δρόμος της Αριστεράς και το Ποντίκι κ.ά. Το 2004 εκλέχτηκε μέλος της διεθνούς ένωσης Alliance Graphique Internationale. Οι δουλειές του περιλαμβάνουν σχεδίαση βιβλίων και εξώφυλλων, αφίσες, λογότυπα και γραμματοσειρές. Από το 1986 συμμετέχει στις κυριότερες Biennale αφίσας σε χώρες από την Πολωνία μέχρι το Ιράν. Διευθύνει θεματικά workshops και δίνει διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συμμετείχε στα τρία Διεθνή Συνέδρια Τυπογραφίας του Πανεπιστημίου Μακεδονία και μετέχει ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς διοργανώσεις και Biennale ντιζάιν. Συμμετείχε στην ομάδα σχεδιασμού γραμματοσειρών «Cannibal», σχεδίασε πρωτότυπες γραμματοσειρές και μετέτρεψε στα ελληνικά πολλές λατινικές. Διοργάνωσε και επιμελήθηκε την αναδρομική έκθεση των Κατζουράκη – Κάραμποτ με τίτλο «Ντιζάιν Διαδρομές» στο μουσείο Μπενάκη, στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εμπορικής Τράπεζας στην Πάτρα και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Διοργάνωσε και σχεδίασε την έκθεση με τις δέκα ελληνικές γραμματοσειρές του Τ. Κατσουλίδη με τίτλο «Το σχέδιο του Γράμματος» στο μουσείο Μπενάκη και στο μουσείο Τ. Κατσουλίδη. Η δουλειά του έγινε σημείο αναφοράς στο ειδικό βιβλίο των λυκείων της Ιταλίας για το μάθημα του ντιζάιν. Συνεργάστηκε για πολλά χρόνια με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Φεστιβάλ Κιν/φου Θεσσαλονίκης σχεδιάζοντας αφίσες πολλές από τις οποίες έλαβαν μέρος σε Biennale και βρίσκονται στις συλλογές μουσείων (Dansk Plakat Museum. Musée de la Publicité – Les Arts Decoratifs- Paris).
Το 1981 εκδόθηκε το βιβλίο του «Ζωγραφικαί Εφαρμογαί η Αυταπάτη», το 1987 το βιβλίο «Ορχήστρα Πλήρες» και επανεκδόθηκε το 2003. To 2001 κυκλοφόρησαν τα βιβλία του «Posters» και «Cutting Edge, θέσεις για το Design», «Posters 2001-2002».
Το 2011 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Social Design- Αφίσες για την Κοινωνία» και «Μικρές Ιστορίες για το Ντιζάιν». Το 2012 κυκλοφόρησε σε κοινή έκδοση με τον Δημήτρη Παπαχρήστο με τίτλο «Στη ροή των νερών και των καιρών», βιβλίο με έξι συν έξι αφηγήματα.

 

KONSTANTOPOULOSΠάνος Κωνσταντόπουλος

Ο Πάνος Κωνσταντόπουλος γεννήθηκε το 1972. Σπούδασε Γραφιστική στην Αθήνα. Ξεκίνησε ως μακετίστας στο περιοδικό «Εψιλον» της «Kυριακάτικης Ελευθεροτυπίας». Tο 1996, πέρασε στο τμήμα γραφημάτων της «Ελευθεροτυπίας όπου εργάστηκε έως το 2008. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στην τηλεόραση του Αlpha από το 2000 έως το 2007 και συνεργάστηκε με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από το 2001 έως το 2010. Έχει σχεδιάσει σειρά χαρτών για ταξιδιωτικά περιοδικά και ταξιδιωτικούς οδηγούς, καθώς και τη σειρά με γεωγραφικούς Άτλαντες των εκδόσεων gramma. Το 2002 στον διαγωνισμό των ΕΒΓΕ βραβεύθηκε για τα infographics που σχεδίασε στην «Ελευθεροτυπία» και για τον σχεδιασμό του λογοτεχνικού περιοδικού «Βιβλιοθήκη». Για infographics που σχεδίασε στην «Καθημερινή» έχει βραβευθεί σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό σχεδιασμού εφημερίδων στη Βιέννη (European Newspaper Awards) το 2008, 2009 και το 2012 αποσπώντας συνολικά επτά βραβεία. Το 2010 συμμετείχε στην πρώτη έκθεση infographics που πραγματοποιήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε, που διήρκησε δύο μήνες. Σήμερα διδάσκει οπτική επικοινωνία, είναι επικεφαλής των εκδόσεων gramma, μέλος της ομάδας των greekinfographics, διευθύνει το περιοδικό gr design και είναι υπεύθυνος στην εφημερίδα «Καθημερινή» ως σχεδιαστής γραφημάτων και χαρτών.

 

HARATZOPOULOS-GRAYΠαναγιώτης Χαρατζόπουλος

Γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, σπούδασε γραφιστική στο ΤΕΙ Αθήνας και στη συνέχεια απέκτησε Master of Arts (Graphic Fine Arts) από το University of Kent στην Αγγλία.
Ίδρυσε την Cannibal μαζί με το Γιάννη Κουρούδη το 1995, έχοντας ως στόχο τον εμπλουτισμό και τη ανανέωση της ελληνικής τυπογραφίας.
Όταν δεν σχεδιάζει γραμματοσειρές, επιμελείται γραφιστικές και πολυμεσικές εφαρμογές ή παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για μεγάλους πελάτες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως Μουσεία και Οργανισμούς.
Από το 2010 συμμετέχει ως Εργαστηριακός Συνεργάτης στη σχολή Γραφιστικής του Τ.Ε.Ι. Αθήνας στα μαθήματα της Τυπογραφίας.
Έχει πολλές δημοσιεύσεις σε κλαδικά περιοδικά, σεμινάρια, εκθέσεις και ομιλίες σε επιστημονικά συνέδρια.

 

batisΔημήτρης Μπατής

Σπούδασε τη γραφιστική τέχνη στο ΙΕΚ «Πετρά» και έχει εξειδικευτεί στο «3D Animation & Multimedia Design». Εργάστηκε από το 2001 μέχρι το 2010 στο ατελιέ της «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ», ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον 3D σχεδιασμό προϊόντων και στην τρισδιάστατη απεικόνιση κτιρίων και υποδομών. Eίναι γνώστης όλης της γκάμας των προϊόντων ψηφιακής απεικόνισης και παρουσίασης με έμφαση στα εξής: Αρχιτεκτονικό τρισδιάστατο φωτορεαλισμό στο σχεδιασμό εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, με δυνατότητα πολλαπλών μορφών παρουσίασης.