
Social design για τα θύματα των τροχαίων
Η Κυριακή 16 Νοεμβρίου ήταν φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Θα συναντηθούμε ξανά. Για να τιμηθεί τη μνήμη αυτών που έφυγαν και να απαιτηθεί η υιοθέτηση μιας μόνιμης, μακροπρόθεσμης πολιτικής για τον περιορισμό των τροχαίων συγκρούσεων και των θυμάτων τους. Φέτος το κεντρικό παγκόσμιο σύνθημα ήταν: Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ! ΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΗΝ. Ο πανελλαδικός σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα» κάλεσε όσους ενδιαφέρονται, και ιδιαίτερα τις οικογένειες με απώλεια από τροχαία, να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα – πλατεία Συντάγματος , στη Θεσσαλονίκη – πλατεία Αριστοτέλους, στη Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κατερίνη και όπου αλλού.
«Η ταχύτητα σκοτώνει»
Γράφει ο Παντελής Χατζηιορδάνογλου
Το αποτέλεσμα της δουλειάς ενός σχεδιαστή οπτικής επικοινωνίας εμφανίζεται μέσα από εργασίες σχεδιασμού για συσκευασίες, εφημερίδες, περιοδικά, αφίσες, λογότυπα και σήματα, προωθητικό υλικό κ.ά. Σχεδόν πάντα περνάει απαρατήρητο, παρότι συχνά έχει τη δύναμη να μας καθοδηγεί στις επιλογές μας. Τη δύναμη αυτή όλο και περισσότεροι σχεδιαστές την «εκμεταλλεύονται» για να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να πάρουν θέση απέναντι σε κοινωνικά θέματα που μας αφορούν όλους άμεσα ή έμμεσα. Τα τελευταία χρόνια η Ενωση Γραφιστών Ελλάδας, μέσα από την πλατφόρμα «Δημιουργικά Κύματα» (www.dimiourgikakimata.gr), αναπτύσσει ικανοποιητική δράση σχεδιάζοντας πάνω σε κοινωνικά θέματα και προβλήματα.
Αυτή τη φορά πήραμε μήνυμα από τον σύλλογο «SOS Τροχαία Εγκλήματα», ύστερα από πρόσκληση του Δημήτρη Αρβανίτη, και 13 σχεδιαστές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του σχεδιάζοντας αφίσες με θέμα «Η ταχύτητα σκοτώνει», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων, συμβάλλοντας έτσι, έστω και στο ελάχιστο, στον αγώνα που κάνουν οι άνθρωποι αυτοί για την επίτευξη ενός σπουδαίου σκοπού που μας αφορά όλους και όχι μόνο τα θύματα και τους οικείους τους.
Social Design
Γράφει ο ∆ημήτρης Θ. Αρβανίτης
Το ντιζάιν, μια εφαρμοσμένη τέχνη του 20ού αιώνα, αποτελεί εξ ορισμού μέρος της αστικής κοινωνικής δράσης και οι σχεδιαστές όλων των ιστορικών κινημάτων φαίνεται να παρακολουθούν τη ροή των ιδεών. Σχεδιαστές βρίσκονται πλάι στην πρωτοπορία εκφράσεων που στοχεύουν στο να ξεφύγουν από το κυρίαρχο ρεύμα. Εύκολα κανείς θα αναγνωρίσει στα κινήματα την έλλειψη συμβάσεων αφενός και τη δυναμική της σύγχρονης έκφρασης αφετέρου, που πηγάζει από τις αρχές, τις τεχνικές και την αποτελεσματικότητα του ντιζάιν.
Σε χώρες με αυξημένη την αίσθηση της κοινωνικής ευθύνης εμφανίζεται μια νέα δράση σχεδιαστών με τίτλο social design. Αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο, αλλά και το όχημα επικοινωνίας για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την προβολή του πολιτισμού, των κινητοποιήσεων πολιτών, του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλα. Το social design είναι μια ενέργεια οπλική, ένα εργαλείο που βοηθάει να βιδωθεί μια βίδα που λασκάρισε. ∆εν είναι απλά μια διέξοδος ή μια ανάγκη καλλιτεχνικής έκφρασης και σε καμιά περίπτωση δεν είναι ιχνογραφία.
∆υνατές εικόνες, ξεκάθαρο μήνυμα από ταλαντούχα νέα παιδιά, που αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο ότι οι σχεδιαστές δεν γνωρίζουν απλά και μόνο να προωθούν προϊόντα, αλλά μπορούν να εικονοποιούν και να επικοινωνούν ιδέες και δράσεις για την κοινωνία.
Τα άρθρα δημοσιεύθηκαν εδώ